Дотепер існує уявлення про есенціальність поліненасичених жирних кислот, зокрема лінолевої і ліноленової. Ураховуючи велику роль есенціальних жирних кислот, особливо довголанцюгових ω-3 ряду (ейкозапентаєнової і докозагексаєнової), у структурі біомембран і регуляції фізіологічних функцій, важливо дослідити можливість ендогенного утворення
цих кислот у тваринному організмі.
Мета роботи. Дослідити наявність так званих есенціальних жирних кислот у тваринному організмі в умовах споживання
безжирового раціону.
Методи дослідження. Досліди проведено на білих щурах, які отримували стандартний (жировий) раціон з умістом 5%-ї
звичайної соняшникової олії або повністю безжировий раціон. Через 30 днів годівлі визначали в сироватці крові і в печінці
вміст жирних кислот у трьох фракціях ліпідів: нейтральних ліпідів, фосфоліпідів і вільних жирних кислот. Жирні кислоти
визначали газо-хроматографічним методом.
Результати. У щурів, які отримували безжировий раціон (БЖР), виявлено наявність усіх груп жирних кислот, у тому
числі есенціальних. У щурів, які отримували БЖР, зростає кількість енергетичних жирних кислот на 9–25% і вміст ω-3
ПНЖК у декілька разів. Уміст ω-6 ПНЖК (арахідонової) істотно не знижується, тому значно знижується співвідношення
ω-6/ω-3 ПНЖК.
Висновок. У тваринному організмі існує ендогенний біосинтез есенціальних ПНЖК, який пригнічує споживання соняшникової олії.
Until now, there is an idea about the essentiality of polyunsaturated fatty acids, in particular linoleic and linolenic.
Considering the great role of essential fatty acids, especially long-chain ω-3 series (eicosapentaenoic and docosahexaenoic), in
the structure of biomembranes and regulation of physiological functions, it is important to investigate the possibility of endogenous
formation of these acids in the animal body.
Aim of work. To investigate the presence of so-called essential fatty acids in the animal body under conditions of consumption of
a fat-free diet.
Research methods. Experiments were conducted on white rats that received a standard (fat) diet with a content of 5 % ordinary
sunflower oil or a completely fat-free diet. After 30 days of feeding, the content of fatty acids in three fractions of lipids: neutral
lipids, phospholipids and free fatty acids was determined in blood serum and in the liver. Fatty acids were determined by the gas
chromatographic method.
Results. The presence of all groups of fatty acids, including essential ones, was found in rats that received a fat-free diet. The
amount of energy fatty acids increases by 9-25 % and the content of ω-3 PUFA increases several times in rats that received FFD. The
content of ω-6 PUFA (arachidonic) does not decrease significantly, therefore the ratio of ω-6/ω-3 PUFA decreases significantly.
Conclusions. In the animal body, there is an endogenous biosynthesis of essential PUFAs, which suppresses the consumption of
sunflower oil.