Мета: порівняти вплив різних кормових добавок на стан ліпідного обміну за умов дисбактеріозу.
Методи: в якості кормових добавок було використано борошно з горохової соломи (БГС), макуху з насіння звичайного
(високолінолевого) соняшника (МЗС) і макуху з насіння високоолеїнового соняшника (МВОС). Експериментальний дисбіоз відтворювали у щурів за допомогою лінкоміцину. Термін
годування становив 18 днів. Стан ліпідного обміну визначали
за вмістом в сироватці крові тригліцеридів (ТГ), холестерину
(Х) і малонового діальдегіду (МДА). Визначали також вплив
кормових добавок на приріст живої маси тварин.
Результати: встановлено, що у щурів з дисбіозом знижується
вміст ТГ і зростає вміст МДА. Споживання БГС збільшує вміст
Х, а МВОС істотно знижує вміст МДА. Споживання МВОС на
69 % збільшує приріст живої маси тварин.
Висновок: дисбіоз викликає зниження вмісту жиру в сироватці крові і значне збільшення перекисного окиснення ліпідів
(ПОЛ). Споживання МВОС нормалізує ПОЛ.
Aim: to compare the effect of different feed additives on the state
of lipid metabolism in dysbacteriosis.
Methods: as feed additives, we used flour from pea straw (FPS),
oilcakes from seeds of ordinary (high-linoleic) sunflower (OOS) and
oilcakes from seeds of high-oleic sunflower (OHS).Experimental
dysbiosis was reproduced in rats using lincomycin. The feeding period was 18 days. The state of lipid metabolism was determined by the
content in the serum of triglycerides (TG), cholesterol (CH) and malonic dialdehyde (MDA).The effect of feed additives on the increase
in live weight of animals was also determined.
Results: It was found that in rats with dysbiosis, the TG content
decreases and the MDA content increases. Consumption of FPS increases the content of CH, and OHS significantly reduces the content
of MDA. Consumption of OHS increases the live weight gain of animals by 69%.
Conclusion: dysbiosis causes a decrease in blood serum fat and
a significant increase in lipid peroxidation (LPO). Consumption of
OHS normalizes LPO.