Abstract:
Останніми роками у дітей відзначається збільшення частоти виникнення реакцій на харчові продукти. Практично з грудного віку можуть спостерігатися клінічні прояви алергічних реакцій, які переважно пов’язані з особливостями харчування. За світовою статистикою, від 2 до 7,5 % дітей до
трьох років у Європі та Америці мають саме таку алергію. Початок харчової алергії у дітей раннього віку може привести к розвитку «атопічного» маршу в
майбутньому. Головними алергенами у дітей першого року життя є білки коров’ячого молока, які запускають каскад алергічних реакцій в організмі
малюка. Ці білки можуть бути причиною атопічного маршу у дітей, схильних до атопії. Піки поширеності алергії до білка коров’ячого молока (АБКМ)
відмічають протягом перших 12 міс життя, вони мають тенденцію до зменшення з віком у терміни, які відрізняються від термінів формування толерантності до інших харчових продуктів.